Grafisch Lyceum Utrecht

In januari en juni 2012 heeft het Grafisch Lyceum Utrecht voor het eerst mee gedaan aan de Pilotexamens COE 2F en 3F Nederlandse taal en rekenen. Omdat de Pilotexamens in een reguliere leslokaal afgenomen worden, zijn er kartonnen panelen geplaatst tussen de computers zodat (bijkomend voordeel) het afkijken bij de buurman/-vrouw enigszins wordt belemmerd. Bovendien krijgt de student meer ‘privacy’ en kan hij/zij zich volledig concentreren op het maken van het examen.

Er is gekozen voor een ‘simpel’ basis ontwerp: een lampje voor het ‘Eureka’ gevoel en een klokje omdat de afname tijdgebonden is. De twee verschillende examenonderdelen zijn weergegeven met twee verschillende kleuren: blauw en oranje. Op elke paneel staat linksboven in het klein het logo van het Grafisch Lyceum Utrecht en rechtsonder de tekst: ‘Succes’. Apart worden de schotten losbladig genummerd (in de huisstijltypografie). De panelen zijn van karton en kunnen na afloop in elkaar geklapt worden.

Het ontwerp is mede tot stand gekomen door studenten Grafische vormgeving van onze interne leerbedrijf ‘S2B – School to Business’ onder leiding van Oscar van der Loo. Het aanleveren van de materialen en de oplevering van de gehele productie is in handen gegeven aan studenten van de opleiding Mediamanagement. Gezamenlijk zijn in totaal 28 schotten als prototype opgeleverd.

Na evaluatie blijkt dat studenten het leslokaal ‘echt’ ervaren als een examenlokaal vanwege de ‘strakke uniformiteit’.

Voor de volgende ronde centrale examinering willen we overgaan naar een permanente systeem, met inbegrip van kladpapier en pennen gedrukt met de zelfde ontwerpen.