Interview: Cécile Ribot (Cito)

Cécile Ribot, senior toetsdeskundige bij Cito, over de ontwikkeling van examenopgaven voor de COE’s.

'Wij krijgen vanuit de instellingen vaak de vraag waarom er alleen in vastgestelde periodes geëxamineerd kan worden. Een begrijpelijke en terechte vraag! Onze beperking zit hem echter in het aantal beschikbare examenopgaven. Om permanent te kunnen examineren moet je op een willekeurig moment, met een steeds wisselende set aan vragen een gelijkwaardig examen kunnen genereren. Daarvoor heb je een enorme hoeveelheid examenopgaven nodig en die hebben we op dit moment nog niet.

Er zijn zo'n 75 mbo-docenten en 25 Cito-medewerkers betrokken bij het ontwikkelen van examenopgaven. Op die manier kunnen we een flinke productie draaien, maar daarmee zijn we er nog niet. Want om te kunnen bepalen of een vraag echt bruikbaar is moet deze eerst worden beantwoord door een grote groep studenten. Daarvoor gebruiken we de (pre)pilotexamens. Na een uitvoerige analyse kunnen de goedgekeurde items na twee jaar worden hergebruikt.

Dat alles kost tijd, maar de instellingen kunnen ons helpen door de (pre)pilot examens door de juiste groepen studenten, serieus en in grote aantallen te laten maken en daarbij alle versies evenredig te gebruiken. Dan kunnen we hopelijk snel opschalen naar meer dan drie afnameperiodes per jaar!'