Winnaars wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’ bekendgemaakt

Minister Bussemaker van OCW heeft op 9 juni de winnaars van de wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’ bekendgemaakt. De eerste prijs ging naar Jordy van Schijndel (Helicon Opleidingen) voor zijn motiverende rekenactiviteit in de vorm van een bordspel.

Het spel van winnaar Jordy van Schijndel is een combinatie van Monopoly en Mens-erger-je-niet: spelers moeten in een race tegen de klok rekenopgaven oplossen. Met zijn spel wil Jordy rekenen voor studenten leuk en uitdagend maken. De opgaven van 'Rekenen erger je niet' sluiten - voor elke opleiding - aan op de belevingswereld van studenten.

Tweede en derde plaats
Martijn van der Linden, Tosca van Rijswijck, Hans Wessels en Elmine Meijer (Summa College) eindigden op de tweede plaats. Zij bedachten een rekenwandeling, waarbij wandelaars gebruikmaken van een app. Ellen Bouwer (Albeda College) eindigde op de derde plaats met een uitgewerkt projectplan dat aandacht besteedt aan beroepsgericht rekenen en 21st century skills. Martijn van der Linden en Mathijs Driessen (Summa College) kregen allebei nog een eervolle vermelding voor hun rekenideeën.

Over de wedstrijd
De wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’ is een initiatief van de BVMBO, de beroepsvereniging opleiders mbo. De BVMBO wil met de wedstrijd ‘Beste rekenidee mbo’ bevlogen rekendocenten stimuleren in hun werk en zo helpen de motivatie voor rekenonderwijs hoog te houden. Docenten stuurden tussen 14 maart en 9 mei meer dan veertig inzendingen in. De jury bestond uit rekenexperts, de Leraar van het jaar 2015, de Landelijke ambassadeur mbo 2015 en een bestuurslid van studentenorganisatie JOB. Zij beoordeelden de ideeën op onder andere uitwerking, uitvoerbaarheid en originaliteit. Jurylid Diederick de Vries concludeerde: ‘De enorme variatie en originaliteit hebben mij aangenaam verrast. Rekenen lééft!’

Prijs
De bedenkers van de drie beste rekenideeën ontvingen tijdens de prijsuitreiking een certificaat van minister Bussemaker en zijn beloond met een reis naar de ALM Conference, die van 3 tot en met 6 juli plaatsvindt in Maynooth (Ierland). De ALM is de internationale zusterorganisatie van het Platform Rekendocenten en organiseert jaarlijks een internationale conferentie over rekenen in het beroepsonderwijs. De prijswinnaars van het ‘Beste rekenidee mbo’ mogen hier hun rekenidee presenteren.

De inzendingen van de wedstrijd 'Beste rekenidee mbo 2016' zijn te vinden onder de Praktijkvoorbeelden op deze website.