Taalposters (F-niveaus) en Rekenposters (F- en S-niveaus)

In opdracht van het Steunpunt taal en rekenen heeft APS posters met daarop de domeinen van de verschillende referentieniveaus taal en rekenen. Papieren versies van de posters zijn verstuurd naar de instellingen en kunnen worden bijbesteld bij APS. Digitale versies kunt u downloaden via deze site.

Begin februari 2011 vielen bij alle mbo-instellingen de taalposters niveau 1F t/m 4F en rekenposters niveau 1S t/m 3S in de bus. Op deze, in opdracht van het Steunpunt door APS ontwikkelde posters, wordt het referentiekader Meijerink beeldend weergegeven. Bij zowel de taal- als de rekenposters hoort een begeleidend boekje met activiteiten en ideeŽn omtrent het werken met de posters.

Inmiddels zijn de volgende APS-posters referentieniveaus taal en rekenen beschikbaar:

  • Rekenen: de referentieniveaus 1F, 2F, 3F, 1S, 2S en 3S
  • Taal: de referentieniveaus 1F, 2F, 3F en 4F

Rekenposters
Zes posters waarop de officiŽle doelen van deze niveaus met (voor-)beelden zijn weergegeven. De posters kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om bekend te raken met de referentieniveaus, maar zijn ook geschikt als lesmateriaal. Elke mbo-instelling heeft een gratis set posters toegestuurd gekregen. De F-posters met het bijbehorende boekje 'Meijerink verbeeld, en nu in actie' zijn in oktober 2010 verstuurd, de S-posters in de eerste week van februari 2011. Het boekje bevat ideeŽn, suggesties en werkvormen voor het gebruik van de posters in uw team, vakgroep ťn in de les. Deze ideeŽn komen voort uit ervaringen die de APS-rekengroep met de posters heeft opgedaan op scholen en met leerkrachten en docenten. Het boekje is ook als pdf te downloaden via de link hieronder.

Taalposters
Er zijn vier posters, voor de niveaus 1F, 2F, 3F en 4F, waarop de officiŽle doelen van deze referentieniveaus met voorbeelden zijn weergegeven. Voor taal bestaan er geen S-posters, omdat de S-niveaus gelijk zijn aan het eerstvolgende hogere F-niveau. Dus: niveau 1S = 2F; 2S = 3F enzovoort. De posters kunnen gebruikt worden om bekend te raken met de referentieniveaus en zijn ook geschikt als lesmateriaal. Elke mbo-instelling locatie heeft in de eerste week van februari 2011 een gratis set van deze posters toegestuurd gekregen, met het bijbehorende boekje 'Beelden bij de taalniveaus'. Dit boekje bevat ideeŽn, suggesties en werkvormen voor het gebruik van de posters in uw team, vakgroep ťn in de les. Binnenkort wordt ook dit boekje als download beschikbaar gesteld op onze website.

Downloaden
U kunt de taal- en rekenposters (en het begeleidende materiaal) downloaden via de link hieronder.

Bestellen
U kunt de posters, voor 15 euro per set, bestellen via de website van APS. Zie hiervoor onderstaande links.